Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Inden jeg går videre til vores liste over de 15 vidunderlige steder i Konya, så lad mig først besvare spørgsmålet om, hvornår på året det er bedst at besøge Konya. Jeg mener faktisk, at man kan besøge Konya hele året rundt. Men hvis man vælger at besøge Konya i december måned, hvor der afholdes festligheder i forbindelse med årsdagen for Mevlana Jalaluddin al-Rumis død, (kendt i Vesten som Rumi – en mystiker, digter og filosof fra det 13. århundrede, hvis indflydelse stadig mærkes i vor tid), så kan man opleve forskellige ceremonier ved genforeningsnatten (Şeb-i Arus) og deltage i flere aktiviteter der arrangeres i løbet af ugen. Derudover er det også dejligt at være i Konya om foråret.

Lækre smagsoplevelser, er et andet emne, som jeg ønsker at knytte et par bemærkninger til. Hvis man er i Konya, så bør man smage visse lokale specialiteter. Fırın Kebab (langtidsstegt grydekebab) opnår førstepladsen på listen over de bedste lokale specialiteter, og lige efter på andenpladsen kommer Etli Ekmet (en pizza lignende 90 cm lang dej med ribeye fyld, der er bagt i en stenovn). Dernæst følger retter såsom; Yağ sonumu (skimmelost indbagt i smurte runde dejklumper med sesam og sortkommen) Tirit (kalvegryde med pita croutoner) og Bamya çorbası (okra suppe). For dem der elsker dessert, kan jeg foreslå Saç arası (smørbagt dej med creme og fløde fyld, der er overøset med sukkerlage) og höşmerim (halva med fløde, sukker og evt. pistacienødder).

I vores kommende artikler vil vi fortsætte med at dele ud af de bedste attraktioner fra Konya og nævne forskellige museer man bør besøge og aktiviteter man bør deltage i.

Lad os nu starte med at gennemgå vores liste med de 15 fantastiske seværdigheder i Konya.

1: Rumis Mausoleum og Museum (Mevlana Türbesi Müzesi)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Rumis liv startede i byen Balkh i Afghanistan og sluttede i Konya, som ligger tusindvis af kilometer væk fra hans fødeby.

Det sted, vi i dag omtaler som Rumis mausoleum og museum, var i sin tid Seljuk-paladsets rosenhave.

Seljuk-Imperiets hersker Sultan Alaeddin Keykubat, forærede stedet til Rumis far, Sultanü´l Ulema Bahaeddin Veled. Efter hans død, blev Sulatnü´l Ulema begravet her på stedet.

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Arkitekten Tebrizli Bedreddin opførte et mausoleum efter Rumis død, hvilket blev bygget over Rumis gravsted på fire søjler formet som elefantfødder, og blev kaldt Kubbe-i Hadra (Det Grønne Mausoleum).

Under Rumis levetid blev museet brugt som kloster af den islamiske Mevlevi orden. I museet er der i dag hvirvlende dervisher, Matbah (et køkken), flere mausoleer og Selsebil-fontænen. Derudover findes der også originale artefakter, der tilhørte Rumi, såsom Nisan taşı (Mevlanas helbredende hellige gral), kaldet april gralen. Navnet kommer af, at man anvendte gralen til at opsamle regnvandet fra april måned, hvilket ifølge det islamiske tro er helbredende, hans Usturlap (astrolabium) og Hologram aynası (Holografiske spejl).

2: Bedesten Basar (Bedesten Çarşısı)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Et besøg aflagt i Bedesten Basaren, der er mere end 2000 år gammel, betyder en tur blandt dufte af forskellige krydderier og kaffe, på et sted hvor man kan finde alt mellem himmel og jord, fra henna til sprit og fra tandooribrød til håndlavet blik- og træprodukter.

I dag er den overdækkede basar, som huser over 3000 små forretninger, stadig en yndet destination for folk med ethvert købsbehov. Bedesten Basaren var både under den seljuske og osmanniske periode, stedet hvor ahi-ordenens traditioner blev holdt i live og hjertet for alt handel.

Basaren ligger lige ved siden af Rumis mausoleum og huser flere historiske moskeer, kroer og hamam (badeanstalter).

3: Historiske værker fra den seljuske og osmanniske periode

Alle de steder, jeg vil nævne nedenfor, ligger i gåafstand fra hinanden.

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Aziziye Moskeen (Aziziye Camisi): Denne historiske moske i Konya, er fra det 17. århundrede i den osmanniske periode. Blandt befolkningen er moskeen også kendt som den storslåede moske med vinduer, der er større end dens døre.

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Karatay Madrasa (Karatay Medresesi): Denne madrasa blev bygget af siltsten i årene 1250 – 1251, under Izzeddin Keykavus den II.´s regeringstid i seljuk-perioden. Karatay Madrasa blev opført som en skole for islamisk teologi, hvor der blev undervist i hadith (overleveringen af profeten Muhammeds sædvane) og tafsir (forklaring af Koranens tekster)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Madrasa med den slanke minarette (İnce Minareli Medrese): Bygningen, som sammen med dens moske, blev bygget af den seljuske Vesir Sâhib Ata Fahreddin Ali i året 663. Moskeen blev opført lige ved siden af madrasaen og moskeens minaret, som blev dekoreret med glaserede mursten på facaden, der var årsagen til at bygningen fik sit navn.

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Alaaddin Bakken og Moskeen (Alaaddin tepesi ve Camisi): Højen, som i dag er kendt som Alaaddin Bakken, hvor mange sultaner fra seljuk-perioden ligger begravet, den finder man i centrum af Konya. Alaaddin Moskéen blev bygget som byens store moske under den anatolske seljuk-periode.

4: Meram Vinmarker (Meram Bağları)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

På den sydøstlige side af Takkeli bjergets skørter ser man nærmest et grønt hav af vinmarker og frugthaver. Dette smukke syn har også gjort dybt indtryk på Evliya Celebi, som beskrev stedet i sine rejseberetninger.

Meram vinmarker blev verdenskendt, fordi stedet med sine søer og rene luft, gennem tiderne har været inspirationskilde til mange rejseberetninger, poesi og litteratur.

Når man kommer hertil, bør man også besøge stedets hamam (badeanstalt), der blev bygget under seljuk-tiden, Tavus Baba Mausoleummet og Hasbey Moskéen.

5: Çatal Höyük

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Lige i nærheden af Konya byens centrum, finder man Çatal Höyük, som er en oldtidslandsby fra den tidlige stenalder og kobberalder, med en historie der går 10.000 år tilbage i tiden, og som har været beboet af 8.000 mennesker. I årevis har der været arkæologiske undersøgelser på stedet, hvilket har bidraget med vigtige nye fund om menneskehedens historie.

Indbyggerne i Çatal Höyük, en af de ældste bosættelser i verden, er også kendt som det første samfund, der begyndte at beskæftige sig med landbrug.

6: Det historiske Sille kvarter (Tarihi Sille Mahallesi)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Cirka 8 km væk fra Konya byens centrum ligger Sille, som blev etableret på begge sider af en dyb og smal dal. Stedet er faktisk placeret på Silkevejen.

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Det vides, at apostlene St. Paul og hans venner kom til Konya i de tidlige år af Kristendommen, hvor de forsøgte at udbrede deres tro, men måtte trække sig tilbage til bjergene omkring Sille på grund at det pres de blev udsat for i byen.

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

I dag er stedet med Sille Dæmnings Parken, Tids Museet, cafeer og restauranter et populært rejsemål for turister og de lokale.

7: Oldtidsbyen Kilista (Gökyurt) (Kilistra (Gökyurt) Antik kenti)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Ca. 55 km væk fra Konya, finder man den antikke by Lystra (Kilistra), som er bygget på et stort område, og hvor arkæologiske udgravninger stadig fortsætter. Den antikke by Kilistra, der har en arkitektonisk struktur der ligner Cappadocia, ligger på den historiske Persiske Kongevej.

I den historiske by Kilistra kan man opleve det korsformede kapel, Sümbül (Hycianter) Kirken, Den store vandcisterne, kirker, klostre, vagttårne, underjordiske bunkers, antikke veje og lignende fantastiske bygninger, hvor de fleste er lavet som huler i klipperne.

8: Yerköprü vandfaldet (Yerköprü Şelalesi)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Vandfaldet ligger ved Göksu floden i Hadim distriktet, som er ca. 110 km væk fra Konya. Göksu floden er en af de vigtigste floder i Tyrkiet. Når floden løber igennem Yerköprü, strømmer vandet ned igennem nogle grotter og fortsætter sin vej under jorden. Samtidig løber en anden flod, kaldet Karasu, 25 meter ovenover Göksu floden og danner Yerköprü vandfaldet for senere strømme ned i Göksu floden. Er det ikke interessant?

Vandfaldet vil uden undtagelse fortrylle enhver der ser det.

9: Salt Søen (Tuz Gölü)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Hver gang jeg besøger Tuz Gölü, så føler jeg det som om jeg er landet på en anden planet. Nogle gange er der et par centimeter vand på saltfladerne, som giver mig følelsen af at gå på et kæmpe hvidt spejl.

Andre gange bliver vandet i søen fuldstændig lyserødt på grund af alger. Men når søen består af rent salt, føles det som om man befinder sig i en uendelig hvidhed og tomhed.

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Tuz Gölü er den næststørste sø i Tyrkiet efter Van søen. Trods sin størrelse er den Tyrkiets mest lavvandet sø.

Søen ligger midt i mellem byerne Ankara, Konya og Aksaray, og er blevet erklæret fredet som et særligt miljøbeskyttelsesområde. Årsagen dertil er, at søen besøges af mange forskellige arter af trækfugle, især af flamingoer, men også fordi søen er hjemsted for mange endemiske plantearter.

10: Nasreddin Hodjas Mausoleum (Nasreddin Hoca Türbesi)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Nasreddin Hodja er en af de mest kendte skikkelser i Tyrkiet, som med sin humoristiske, kvikke og kloge bemærkninger, fik folk til både at grine og tænke over tingene på samme tid. Hans mausoleum ligger i Aksehir-distriktet i Konya. Tre af mausoleets sider er åbne, mens den sidste side er lukket, hvori der sidder en dør, som er låst. Således får Nasreddin Hodja stadig folk til at smile, når de besøger hans gravsted.

Nasreddin Hodja døde i 1284 og blev begravet på hans nuværende gravsted. På hans gravsten er indskriften: ”Dette sted er verdens centrum.”

11: Meke Søen (Meke Gölü)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Meke søen burde måske være placeret på et af de øverste steder på denne liste. Tidligere blev denne sø kaldt verdens lykkeamulet, på grund af søens dybe blå farve der var omringet af et krater. Det er ikke længere tilfældet i dag, fordi søen desværre lider under faren for at blive udtørret.

Søen befinder sig i Karapınar-distriktet i Konya. For at komme til søen, skal man køre 7 km i retningen mod Ereğli og efterfølgende dreje til højre. Følger man vejen ca. 2 km kommer man frem til krateret i Meke, som har fået sit navn af Meke fuglen, der lever i området.

12: Konya Synkehuller / Kızören synkehullet (Konya Obrukları / Kızören Obruğu)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk) / Karatay Kommune

I dag er der hundredvis af synkehuller i Konya-sletten. Nogle af dem blev dannet for længe siden, nogle af dem er dannet for nylig. Kızören synkehullet er det ældste og største synkehul i Tyrkiet der blev dannet i fortiden.

Hvordan dannes synkehuller? Sammenfattende kan man sige følgende: Synkehuler dannes ved en jorderosion forårsaget af grundvandet, hvilket skaber underjordiske grotter. Efter et stykke tid falder jorden oven over grotten sammen og med jordens kollaps skabes der dybe huller som kaldes synkehuller.

13: Platons Kilde / Hittitiske Vand Monument (Eflatun Pınarı / Hitit Su Anıtı)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Sørg endelig for at besøge dette sted. Gå ikke forbi uden at stoppe her.

Dette monument er bygget tilbage i 1300-tallet f.Kr. og ligger cirka 10 km væk fra Konya i Beyşehirdistriktet.

Platons kilde er et sjældent vandsystem, der gør det muligt at samle vandløbene i et centralt beliggende bassinsystem og bruge vandet økonomisk, hvis det bliver nødvendigt.

Kilden menes at have fået sit navn på grund af den berømte filosof Platon, som efter sigende har boet her på stedet.

14: İvriz Klippe Monumentet (İvriz Kaya Anıtı)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk) / Konya Guvernørens Turisme Kontor

Ivriz klippe monumentet er et historisk værk fra den sene Hittit periode og har ligheder med det hittitiske vand monument.

Ivriz klippe monumentet ligger i Halkapınar-distriktet i Konya og befinder sig 12 km væk fra Ereğlidistriktet.

Det er et must for historieelskere at besøge stedet.

15: Tınaztepe grotterne (Tınaztepe Mağaraları)

Foto: Ali Sami Palaz (NordicTurk)

Den største grotte, du kan besøge i Tyrkiet, er Tınaztepe-grotterne, der ligger i Seydişehir-distriktet i Konya. Jeg kalder det grotter i flertal, fordi denne grotte er en toetagers grotte, der har to separate indgange. Denne grotte, er den 3. største i verden og har en længde på 22 km. Man kan kun besøge 1580 meter ud af grottens 22 km´s længde. Udflugtsområdet er fuldt belyst og er gjort sikkert for de besøgende. Den anden grotte, der er 250 meter lang, er fuldstændig åben for de besøgende.

Konya har mange skjulte skønheder. Antallet af de historiske og turistiske steder der er værd at besøge, er meget længere end vores ovennævnte liste. Hvem ved, måske kan vi forberede en ny liste over de andre steder man bør besøge, hvad synes du?

Skrevet af: Ali Sami Palaz

Oversættelse: Asli Kivaner Gørslev