Tyrkiets centralbankdirektør Sahap Kavcioğlu (Foto: Tyrkisk centralbank, TCMB)

Sænkningen var i overensstemmelse med markedets forventninger. Med denne reduktion har centralbanken sænket nøglerenten med 500 basispoint siden september og begrundede sit indgreb med inflationspres.

“Stigning i inflationen i november har været drevet af udviklingen i valutakurser og faktorer på udbudssiden såsom prisstigningen på de globale fødevare-og landbrugsråvarer samt begrænsede udbud,” sagde banken.

Centralbanken betoner betalingsbalancen

Med henvisning til nationale indkomstdata og nøgletal understregede banken også, at den økonomiske aktivitet er robust takket være en stærk ekstern efterspørgsel. Yderligere banede Tyrkiets hurtige vaccinationsudrulning vejen for tjenesteydelser, turisme og relaterede sektorer og muliggjorde en mere afbalanceret sammensætning af den økonomiske aktivitet.

LÆS OGSÅ:
Tyrkiet hæver mindstelønnen med 50% i 2022

Banken sagde, at betalingsbalancen forventes at vise et overskud i 2022 på baggrund af den stigende tendens i eksporten. “En styrkelse af den positive tendens på betalingsbalancens løbende poster er vigtig for målsætningen om prisstabilitet, og i den henseende overvåges udviklingen i erhvervs- og forbrugslån nøje,” hedder det.

LÆS OGSÅ:
Borsa Istanbuls BIST 100 på rekordhøjt niveau

I november noterede Tyrkiet en stigning på årsbasis på 21,31 % i forbrugerpriser, mens banken har fastholdt sit inflationsmål på mellemlang sigt på 5 %. Banken intervenerede i valutamarkederne fire gange i den måned ved at sælge dollars med henvisning til ”usunde prisdannelser.”

LÆS OGSÅ:
Fald i den private sektors udenlandske lån i oktober

Præsidenten er modstander af høje renter

Skønt centralbanken er en uafhængig intuition, har dens seneste rentenedsættelser været på linje med præsident Erdogans åbenlyse modstand mod højere renter. Han argumenterer for en økonomisk model baseret på lavere renter og mener at høje låneomkostninger ødelægger den indenlandske produktion og gør den strukturelle inflation permanent ved at øge produktionsomkostningerne.