Foto: Abdullah Coşkun / Nyhedsbureauet Anadolu

Med støtte fra kultur- og turistministeriet har myndighederne i det centrale Tyrkiet arrangeret en markering af 748-året for Mevlana Jalaluddin al-Rumis død – kendt i Vesten som Rumi – en mystiker, digter og filosof fra det 13. århundrede, hvis indflydelse stadig mærkes i vor tid. Over 10 dage, med start 7. december, blev der afholdt mindeceremonier i byen Konya, hvor Rumi er begravet, med deltagelse af snesevis af lokale og udenlandske gæster.

Rumi døde den 17. december 1273, den dag der er kendt som Seb-i Arus – eller bryllupsnatten, en reference til Rumis genforening med Gud.

I den 10-dage lange periode afholdtes en lang række arrangementer, herunder symposier, udstillinger og workshops.

Foto: Abdullah Coşkun / Nyhedsbureauet Anadolu

Mindeceremonierne afsluttedes 17. december

En særlig mindehøjtidelighed afsluttede perioden med det berømte ritual med hvirvlende dervisher, der er tilknyttet Mevlevi-ordenen.

Rumis grav i Mevlana Museum besøges af både tyrkere og udenlandske turister, der forsøger at lære om den hellige mand, hvis synspunkter fortsætter med at have betydning for folk i alle kulturer og religioner rundt om i verden.

Mevlana-museet (til højre), hvor Rumi er begravet. (Foto: Abdullah Coşkun / Nyhedsbureauet Anadolu)

Den afsluttende begivenhed i Konya blev bl.a. overværet af tidligere premierminister Binali Yildirim og den nuværende kultur- og turistminister Mehmet Nuri Ersoy samt snesevis af Rumi-tilhængere.

Ersoy sagde i sin tale, at verden har brug for den ånd af solidaritet og goodwill, der er kendetegnende for Rumi – især på et tidspunkt, hvor det internationale samfund er presset af coronapandemien.

Tyrkiet sendte medicinsk udstyr som hjælp til lande i nød kort efter udbruddet af coronaen med et Rumi-citat, der lyder: “Der er håb efter fortvivlelse; der er mange sole efter mørkets frembrud.”

Foto: Abdullah Coşkun / Nyhedsbureauet Anadolu

Mindeprogrammet sluttede med en enigmatisk forestilling med de verdenskendte hvirvlende dervisher, også kendt som Sema.

Efter Rumis død i 1273 grundlagde hans tilhængere Mevlevi-ordenen eller Den Hvirvlende Dervishes-orden, som er verdensberømt for sit danseritual.

Sema-ritualet, der er opført på UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv, starter med en sang, der roser profeten Muhammed, og fortsætter med at dervisherne kommer ind og senere udfører de hvirvlende danse med armene over brystet i takt til musikken.

I dag er Rumi’s visdomsord stadig rettesnor for folk af alle racer, nationaliteter og religioner. Hans lære handler om respekt, intimitet, tolerance og kærlighed, og hans popularitet er voksende i både Vesten og Østen.